
Παλιό Γεφύρι
Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής είναι το Παλιό Τοξωτό Γεφύρι. Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφυράκι, το οποίο βρίσκεται στην αρχή του χωριού
Δεν είναι μυστικό ότι το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας, αφού συνδυάζει θάλασσα με κρυστάλλινα νερά και μια μοναδική φύση στο βουνό.
Το Πήλιο ακόμη προσφέρεται για περιπατητικό τουρισμό και τους χειμερινούς μήνες για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο. Το καλοκαίρι θα κολυμπήσετε στις καταπληκτικές παραλίες του Πηλίου με τα γαλαζοπράσινα νερά και την πυκνή βλάστηση. Όλο το βουνό του Πηλίου είναι καταπράσινο, γεμάτο δάση με πανύψηλες οξιές, πλατάνια, αγριοκαστανιές, βελανιδιές, δασική πεύκη και καλλιέργιες με ελιές και μηλιές στα χαμηλότερα υψόμετρα. Για τους λάτρεις της δράσης, υπάρχει η δυνατότητα για δραστηριότητες στη φύση όπως περπάτημα, ποδήλατο βουνού, ιππασία, κατάδυση, ψάρεμα κ.ά.
Η Τσαγκαράδα είναι ένα πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου. Συνδυάζει ένα φυσικό περιβάλλον εξαίρετης ομορφιάς, θαυμάσια θέα στην θάλασσα και πολλά αξιοθέατα στο χωριό και τριγύρω του. Επίσης πολύ κοντά στο χωριό βρίσκονται ωραιότατες παραλίες στο Αιγαίο πέλαγος. Η Τσαγκαράδα απλώνεται αμφιθεατρικά σε τέσσερεις συνοικίες: τον Αγ. Ταξιάρχη, την Αγ.Παρασκευή, τον Αγ.Στέφανο και την Αγ.Κυριακή. Το τοπίο της συνδυάζει την αντίθεση βουνού και θάλασσας ενώ την ομορφιά της συνθέτουν τα παλιά αρχοντικά του Πηλίου, τα λιθόστρωτα καλντρερίμια, οι καστανιές, τα τρεχούμενα νερά, το βαθύ μπλε του Αιγαίου. Είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών για όλες τις εποχές του χρόνου.
Στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής θα συναντήσετε τον γερο-πλάτανο ηλικίας χιλίων και πλέον ετών, με διάμετρο κορμού 14 μ.
Επισκεφθείτε ακόμα τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Κυριακής με το αξιόλογο καμπαναριό, των Αγίων Αποστόλων, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Στεφάνου.
Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας το οποίο βρίσκεται μέσα σε βράχο και είναι γεμάτο σταλακτίτες. Στο ίδιο μέρος δείτε και την σπηλιά όπου τα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε το Κρυφό Σχολείο της Τσαγκαράδας.
Στην Τσαγκαράδα βρίσκεται η Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή που ιδρύθηκε το 1903.
Η Νανοπούλειος Σχολή χτίστηκε το 1909 με δωρεά του ευεργέτη Νικ. Νανόπουλου και αποτελεί δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως διαμορφώθηκε στο Πήλιο τον 20ο αιώνα. Είναι ένα λιθόκτιστο κτίριο όπου στον όροφο του κεντρικού τμήματος στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο.
Από την πόλη του Βόλου η διαδρομή προς την Τσαγκαράδα μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι μέσα από το κεντρικό Πήλιο, περνώντας δηλαδή αρχικά από την Πορταριά και στη συνέχεια από τα Χάνια και την Μακρυράχη. Είναι η πιο γραφική διαδρομή αλλά χαρακτηρίζεται από αρκετές στροφές.
Ο δεύτερος, ακολουθεί τη δυτική πλευρά του βουνού, δίπλα στον Παγασητικό κόλπο και περνάει από παραλιακά χωριά όπως η Αγριά και τα Καλά Νερά. Λίγο μετά θα κάνετε αριστερά για Μηλιές και από εκεί θα κατευθυνθείτε προς Ξουρίχτι.
Όταν φτάσετε στη Τσαγκαράδα, θα σας φανεί πως πρόκειται για ένα χωριό χτισμένο κατά μήκος του δρόμου. Η εντύπωση αυτή οφείλεται και στην ομορφιά που κρύβει το χωρίο. Στην πλούσια βλάστηση δηλαδή που το περικλείει, τις πανύψηλες καστανιές, τα θεόρατα πλατάνια αλλά και τα διάφορα οπωροφόρα δέντρα που βρίσκονται διάσπαρτα στις πλαγιές του Πηλίου.
Βέβαια, η Τσαγκαράδα δεν αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό μόνο για την φυσική της ομορφιά. Οι κάτοικοι του χωριού φρόντισαν στο πέρασμα των χρόνων να την προικίσουν με στολίδια όπως τα ίδια τους τα σπίτια, που είναι παραδοσιακά χτισμένα με την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, τις εκκλησίες μνημεία, χτισμένες σε πανέμορφες πλατείες κάτω από αιωνόβια πλατάνια, τα πέτρινα γεφύρια καθώς και ένα καλοδιατηρημένο δίκτυο μονοπατιών που δίνουν την ευκαιρία κοντινών αποδράσεων στην καρδιά του δάσους του Πηλίου.
Στην Τσαγκαράδα πραγματοποιούνται πολλά πανηγύρια, όπως του Αγίου Ταξιάρχη στις 28 Ιουνίου, της Αγίας Κυριακής στις 7 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και του Αγίου Στεφάνου στις 2 Αυγούστου.
Η παραλία του Μυλοποτάμου, που απέχει μόλις 7 χλμ. από το χωριό θα σας εντυπωσιάσει με την ξεχωριστή ομορφιά της, τον βράχο μέσα στην θάλασσα, την χρυσαφένια αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά της. Είναι από τις πιο διάσημες παραλίες του Πηλίου.
Η παραλία της Φακίστρας με τα απόκρημνα βράχια, την χοντρή άμμο και τα βότσαλα δημιουργεί ένα τοπίο που δύσκολα θα απολαύσετε στην Ελλάδα.
Αξίζει τον κόπο να φτάσετε μέχρι τις ράχες Πλατανάκιας, Αποστολίδης, Αγ. Στεφάνου, Κούτρα και Φιλαρέτου, για να δείτε τις απότομες και βαθιές χαράδρες και να απολαύσετε τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα.
Τα γραφικά μονοπάτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια της Τσαγκαράδας προσφέρονται για πεζοπορία. Μια διαδρομή από αυτές είναι Αγία Παρασκευή – Νταμούχαρη και Τσαγκαράδα – Μηλιές.
Το πέτρινο γεφύρι, χτισμένο το 1787, στη ρεματιά του Μυλοπόταμου.
Την πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον χιλιόχρονο τεράστιο πλάτανο που έχει περιφέρεια βάσης τα 14 μέτρα!
Την πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών με την μαρμάρινη κρήνη και τις 4 βρύσες της.
Αν είστε λάτρης των χειμερινών σπορ, η επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο των Χανίων επιβάλλεται.
Στο χωρίο Κισσός, την εκκλησία Αγία Μαρίνα με το εντυπωσιακό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της περιοχής είναι το Παλιό Τοξωτό Γεφύρι. Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφυράκι, το οποίο βρίσκεται στην αρχή του χωριού
Η πλακόστρωτη Πλατεία της Αγίας Παρασκευής όπου και σε αυτή υπάρχει φυσικά ένας Ιερός Ναός, αυτός της Αγίας Παρασκευής, μόνο που σε αυτή τη περίπτωση
Ένας από τους τόπους απίστευτου κάλλους που μοιάζει σαν να βρίσκεται κανείς σε νησί, και συνοδεύεται από ιστορίες και μύθους, είναι η Νταμούχαρη. Ένας μικρός
© Pelion 7 Lives 2025 All rights reserved.